Momentálně jsou naše rutiny vyprodané. Svou rutinu si můžete předobjednat s předpokládaným odesláním 29.4.2024. Děkujeme!

Jak do denní rutiny zahrnout nové návyky a vytrvat v nich

Článek napsal: Radek Brázdil

Kdybychom museli přemýšlet nad vším, co během dne uděláme, stálo by nás to spoustu energie. Náš mozek je ale naštěstí naprogramovaný tak, aby spoustu rozhodnutí vykonal automaticky bez našeho přičinění.

Podle výzkumu z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně provedeme přibližně 40 % činností na autopilota. Jde o návyky, které jsme si vybudovali pravidelným opakováním, a už nad nimi nemusíme přemýšlet. Patří mezi ně jak návyky dobré (čištění zubů), tak špatné (kouření).

Budujeme nový návyk: bez úsilí to nepůjde

Chcete ve svém životě udělat změnu a přidat aktivitu, která vyžaduje vytrvalost a pravidelnost? Zaměřte se na cílené budování návyků v denní rutině. Na začátku je potřeba dostatečné úsilí a jistá míra sebezapření. Pokud ale pár týdnů vydržíte, stane se nový návyk přirozenou součástí života. Poradíme vám, jak při budování nového návyku postupovat.

Rutinní návyky přidávejte postupně

Čím větší a náročnější cíle máte, tím pozvolněji musíte postupovat. Pokud jste se například rozhodli, že o sebe budete lépe pečovat a zaměříte se na vzhled, sepište si, co vše takový plán obnáší. Zjistíte, že se skládá z řady dílčích rutinních kroků od pravidelné návštěvy kadeřníka přes využívání pánské kosmetiky po dostatečný příjem tekutin a kvalitní stravování.

Začněte od budování nejjednoduššího návyku. Nesnažte se pouštět do mnoha aktivit najednou – hrozí riziko, že byste se nakonec vzdali všech. Doporučujeme cestu k cíli odstartovat používáním kvalitní pánské kosmetiky. V případě kosmetiky pro muže EVERYMAN vám péče o pleť nezabere víc než 2 minuty ráno a večer. Během dne na budování nového návyku nemusíte vůbec myslet.

První výsledky pravidelné aplikace kosmetických přípravků se dostaví už po pár týdnech, a tak budete motivovaní k postupnému přidávání dalších a dalších návyků.

Nezalekněte se prvního selhání

Donedávna se tradovalo, že vybudování návyku zabere 21 dní. Podle nových poznatků ale takové zobecňování moc nedává smysl. Řada výzkumů potvrdila, že se doba liší individuálně a že cesta k novému návyku může trvat dva týdny, ale i půl roku.

Zásadní je však pravidelnost, a to bez ohledu na to, jak dlouho trvá vytvoření nové rutiny právě vám. Současně je nutné nezaleknout se prvních selhání, která pravděpodobně dříve či později přijdou. Ukazuje se totiž, že pokud dojde k občasnému vynechání požadovaného chování, proces budování rutiny se nepřeruší.

Jestli jeden den v týdnu zapomenete ve spěchu na aplikaci nočního krému pro muže před spaním, nic se nestane. Nemusíte mít špatné svědomí a házet flintu do žita – stále jste na dobré cestě, jak procesy v péči o pleť zautomatizovat a v budoucnu na ně nemyslet.

Propojte nový návyk s jinou každodenní rutinou

V případě osvojování rutiny související s pravidelným používáním pánské kosmetiky můžete jako berličku využít jiný již zažitý návyk. Například aplikaci denního krému zařaďte k činnostem, které provádíte v rámci ranní hygieny.

Čistíte si ráno zuby, sprchujete se nebo umýváte obličej? Na viditelné místo v koupelně (například vedle zubního kartáčku) si položte kosmetiku a dodržujte pořadí jednotlivých procedur. Pokud chcete o svou pleť pečovat až v závěru ranní očisty, po mycím a denním krému sáhněte vždy až nakonec. Podpoříte tím automatizační procesy ve své mysli a návyk vytvoříte rychleji.

Hledejte oporu ve svém okolí

Najděte si parťáka, se kterým budete své úspěchy i neúspěchy při osvojování nových návyků sdílet. Vždy je dobré mít kolem sebe lidi, kteří vás podpoří a při náznaku selhání povzbudí ve snaze vydržet. Naopak se zbytečně neobklopujte lidmi, kteří vašemu úsilí nerozumí a snaží se vás zviklat. Věty jako „Nejsi spokojený s tím, jak vypadáš? Proč o sebe tak pečuješ?“ nebo „Na to cvičení se už vykašli!“ slyšet rozhodně nepotřebujete.

Ideální je, když se do zdolávání nových překážek pustíte ve dvou. Vy i váš parťák budete mít stejný cíl a dokážete se vžít jeden do druhého. Nezáleží na tom, o jaký návyk půjde. Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. Platí to při budování rutiny v péči o pleť, pokusu o zdravé stravování i snaze o skoncování s kouřením. Malými společnými krůčky dosáhnete svých cílů. Jen je potřeba se nějakou dobu snažit a nevycouvat při prvním nezdaru.

Jste připraveni posunout svou péči o pleť na vyšší úroveň?

Škodlivé látky v kosmetice

Co do správné kosmetiky nepatří? Článek napsal: Radek Brázdil Ve správném guláši je na kilo masa kilo cibule. Jak ale vypadá recept na správnou kosmetiku? Čemu se v kosmetice vyvarovat

Přečíst »

Péče o pleť v létě

Jak pečovat o mužskou pleť v létě Článek napsal: Radek Brázdil Letní počasí už je tady. Ostrým slunečním paprskům se nevyhnete tak či tak. Slunce k životu potřebujeme – při

Přečíst »

Jak vytrvat v nové rutině

Jak do denní rutiny zahrnout nové návyky a vytrvat v nich Článek napsal: Radek Brázdil Kdybychom museli přemýšlet nad vším, co během dne uděláme, stálo by nás to spoustu energie.

Přečíst »

Jak vypadat a cítit se co nejlépe

Jak vypadat a cítit se co nejlépe Článek napsal: Radek Brázdil Svým vzhledem vysíláme nejrůznější signály našemu okolí a současně působíme i na vlastní „já“. Nenechte si nakukat, že jste

Přečíst »

Péče o pleť podle věku

Péče o pleť podle věku – jak zvolit správnou taktiku? Článek napsal: Radek Brázdil Říká se, že věk je jenom číslo a stáří je v našich hlavách. Bylo by ale

Přečíst »

Aktivní látky v kosmetice EVERYMAN

Aktivní látky v EVERYMAN kosmetice Článek napsal: Radek Brázdil Při pohledu na obaly některých kosmetických produktů na trhu se nám zamotá hlava. Může se zdát, že výrobce na pánské kosmetice

Přečíst »

Poctivá pánská kosmetika vyvinutá a vyrobená v České republice.